З ІСТОРІЇ ШКОЛИ

Перші класи початкової школи відкрилися тут ще у 1917 році в оселі вчительки О.В.Штанько, яка мешкала по вулиці Кам'янській. У будинку Олени Василівни школа знаходилась до 1925 року. У цій школі було всього 3 класи, в яких навчалося 60 учнів. У 1925 році школу було переведено у центр міста, де вона існувала як трудова школа.

Потім були інші помешкання. У 1926 році школу було відкрито у приміщенні водяного млина, який колись належав графу Бобринському. Тут розмістилася початкова школа з 4 класами, в яких навчалося 90 учнів. Але війна на довгий час припинила подальше зростання школи.

У березні 1944 року після звільнення м. Сміли від німецько-фашистських загарбників на Загреблі було відновлено початкову школу. У 1950 році вона стала семирічною.

Але загребляни мріяли про справжню - велику, осяйну будівлю школи. І ця мрія здійснилася у вересні 1962 року завдяки директору Г.М. Полудню та завучу К.Ф.Зелінському.

Ці віддані своїй справі люди змогли за допомогою міської влади відкрити перед маленькими дітлахами Загреблі двері ошатної світлої триповерхової школи, яку було перейменовано у Смілянську восьмирічну загальноосвітню трудову політехнічну школу з продовженим днем.

З 1972 року по 1981 рік директором школи була Л.І.Наконечна. Багато зусиль доклала ця енергійна гарна жінка, щоб про шосту школу дізналися не тільки у місті й області, а і в інших республіках.

Адже школа була з продовженим днем, мала компетентних вихователів і вчителів, певний досвід роботи. Захотілося поділитися ним з колегами. Тому й відбувся на базі Смілянської восьмирічної школи у березні 1981 року Всесоюзний семінар вихователів ГПД, який отримав високу оцінку. На той час це була єдина школа зі шкільним телебаченням. У кожному класі був телевізор. Щонеділі в ефірі проходили шкільні новини.

Створював шкільне телебачення вчитель музики Шахович Г.М. У школі діяло 40 гуртків, які були об’єднані в Товариство юних любителів науки і техніки.
Завдяки їй у 1991 році школа стала середньою, а перший випуск був справді золотим: 4 медалісти - І.Корченюк, Н.Смілянець, О.Щербина, І.Коломиза /класний керівник О.В.Віслоян/ стали гордістю школи, отримали вищу освіту, працюють за призначенням і мріють привести своїх діточок до рідної школи на навчання. З ініціативи директора в школі створено комп’ютерний клас, бібліотеку оснащено телевізором, комп’ютером, створено музей школи. У листопаді 2004 року в школі з’явився спортивний майданчик зі штучним покриттям.

З 1992 року у школі відбулося 18 випусків, зі школи випущено 520 випускників. З них 35 медалістів – 23 золоті і 12 срібних медалей.

Шоста школа дала путівку у життя багатьом відомим у нашому місті людям. Це Н.І.Лісова /кандидат педагогічних наук/, В.Б.Руденко /завідуюча методкабінетом міського відділу освіти/, Л.П.Березовська /директор загальноосвітньої школи № 5/, В.А.Гончаренко /директор школи-інтернату № 2/, С.О.Шевченко/заступник директора ЦТК/, Г.І.Литовченко /колишній директор профцентру/, С.В.Дунець /викладач технікуму/.

Гідно несуть звання випускника школи № 6 Ю.І.Студанс /біржа нерухомості/, Н.І.Студанс /податкова інспекція/, О.О.Цибко /президент федерації регбі України/, Наталія і Сергій Махаринці /підприємці/, Лариса Новікова /працівник рідної школи/, Людмила Шерстюк /підприємець/, Лариса Дрига і Олена Дрига /випускниці Вищого Московського училища імені Баумана/, Ірина Дитиненко і Наталія Дитиненко /інженери-економісти/, Людмила Махасова /поетеса/, ціла плеяда вчителів: Сергій Іванов /вчитель гімназії/, Олена Жоріна /школа № 5/, Олена Копісова, Олена Сердюк, Надія Марунич, Людмила Середа, Надія Вовк, Наталія Шугалей, Тетяна Гончаренко, Світлана Байда, Ольга Самойленко, Юлія Темченко.

Розпускають пелюстки айстри, тихо падає на шкільне подвір'я перше пожовкле листя. Це прикмети осені, початку нового навчального року. Але в серцях педколективу шостої школи та її вихованців немає смутку. Навпаки, вони з радістю, нетерпінням, бажанням чекають зустрічі одне з одним.

Кiлькiсть переглядiв: 764

Коментарi